top of page

Spesialprodukter

Begrenset opplag møbelstoffer i vaskbar ull og ren, ny ull.

Vaskbar ull

Ren, ny ull

Ull er ikke tull...

Ull_4.jpg

Med mange års erfaring med egne sauer har Ia Torgersen lært mye om ull. Hver vår og høst deltok hun ivrig i klipping og sortering av ulla. 

Fakta om ull:

Den beste ulla på sauen kalles fellen. Den blir lagt i egne sekker for ikke å bli blandet med bukull og ull fra beina, sier Ia. De lengste fibrene er best. Selve ullfiberen er kruset og svært elastisk. Krusningen skaper mange luftrom og gjør derfor ull spesielt varmeisolerende.

Ullfiberen er fascinerende, med sine helt spesielle egenskaper. Den har mye til felles med menneskehår. Uvasket ull inneholder en stor del ullfett eller lanolin. Lanolin-innholdet i ull gjør at vanndråper naturlig blir avvist, mens vanndamp trenger inn. 

Ull kan ta opp 1/3 av sin egen vekt i form av vanndamp, uten at det kjennes fuktig. Vi sier at ull er hygroskopisk. Den kan binde kroppssvette (som inneholder svake syrer, alkalier og salter) kjemisk, og nøytralisere den. Dette er viktig for et møbelstoff. Tenk bare på svette armlener. 

Ull kan nesten ikke lades opp elektrostatisk, fordi den alltid inneholder fuktighet som leder bort oppladningene. Du får med andre ord aldri elektrostøt fra ull. Ull er tungt antennelig, og derfor naturlig flammehemmende.

 

Dette er bare noen av grunnene til at vi vil bevare ullas naturlige, geniale egenskaper.

 

bottom of page